2800 Tatabánya
Nyárfa u. 24
Tel:30/263-4243
navilex.hu@gmail.com

Amerikai RX450h (2009-2012) navigáció használata Európa térképpelAmerikai RX450h (2009-2012)


Az amerikai Lexusok 2005-2009 közötti változatai kis kivétellel DVD alapú navigációt használnak. Ezeket a készülékeket át lehetett programozni hogy működjenek Európa térkép DVD-vel, minden lényegesebb funkció használható legyen, beszéljen navigálás közben, működjön a címbevitel, lehessen itthon is várost, utcát kiválasztani a címadatbázisból vagy éttermet, múzeumot és egyéb nevezetes pontot a POI adatbázisból. Igény szerint magyar menüre és magyar hangra is át lehetett programozni, és ehhez nem kellett magát az amerikai navigációs komputert kicserélni.

2009-től valamennyi Lexus új generációs HDD alapú navigációt kapott, akárcsak az európai modellek. Sajnálatosan a navigációs fájlok formátuma annyira eltér az európai és az amerikai változat esetében, hogy az átprogramozás már nem oldható meg úgy, hogy teljesen működő navigációt kapjunk. Megfelelő szakértelemmel az Európa térképet még rá lehet tenni az amerikai navigációs komputerre, és a képernyőn megjelenik az itthoni térkép. Ha kiválasztunk egy pontot a térképen akkor megtervezi az útvonalat és odanavigál, de sajnos nem szólal meg navigálás közben és a címadatbázis sem használható, tehát nem tudunk egy ismeretlen városban egy ismeretlen utcát kikeresni. Így tehát igen korlátozottan lenne használható.

Ennél jobb megoldás, ha a navigációs komputert kicseréljük egy európai változatra. Ebben az esetben a navigáció szinte minden funkciója ugyanúgy működik mintha eredeti európai autó lenne. Használható a legfrisebb kiadású teljes Európa térkép, működik a címbevitel, elérhető a cím- és POI adatbázis is. Át lehet programozni a teljes menürendszert és a navigálás hangját magyarra.

Azok a funkciók amelyek - előfizetés esetén - a műholdas XM rádióval érhetők el az USA-ban (XM Sport, XM Stock, XM Nav Weather, stb.) el is tűnnek az új menüből.

A Bluetooth telefonkihangosítás ugyanúgy fog működni mint azelőtt, csak újra kell párosítani a telefont és áttölteni a telefonkönyvet.

A navigációs komputer kiválasztásakor nem elég ha európai RX450h-ba való egységet veszünk, ügyelni kell arra is hogy az autóhoz megfelelő verzió legyen. RX450h-ból létezik több változat is, pl. 1 ill. 2 villanymotorral szerelt, de az audio rendszer is lehet CD-váltós vagy DVD-váltós Mark Levinson prémium hangrendszer.

Az autóban lévő részegységek kommunkikálnak egymással, pl a rádió, a tolatórendszer vagy a klímavezérlő komputer adatai is megjelennek a fő kijelzőn. Ha ezek nem egységes rendszert alkotnak, az egyik összetevő cseréje esetén bizonyos funkciók működésében változást tapasztalunk.

Az amerikai FM rádió működése eltér az európaitól. Bár ugyanúgy 87,5 MHZ-től 108,0 Mhz-ig terjedő sávban lehet hangolni, nem 100 kHz-enként léptet mint az európai hanem 200 kHz-enként, így átugorja a párosra végződő adókat. Ezért nem tudjuk beállítani pl. a Kossuth rádiót a 107,6 Mhz-en.

A navigációs komputer programja hatással van az audió funkciókra is, európai navi egység beépítése után az amerikai rádió ugyanúgy nem fogja a párosra végződő adókat mint azelőtt, de a csatorna léptetés kijelzése sűrűbb lesz. 87,5-től indulva így 200 kHz-el feljebb hangolva csak 100 kHz-el fog magyasabb frekit mutatni. Ez azt jelenti hogy a kijelzett frekvencia nem fog megegyezni a valós frekvenciával és 97,6-ot fog kijelezni a sáv végén 107,9 helyett.

További változás hogy eredetileg 2 FM fülön összesen 12 adót tárolhattunk, most csak egy fülön 6 memóriahely áll rendelkezésre.

Az európai változatú FM rádió továbbítja a navigációnak a TMC adatokat, ez alapján a térképen megjelennek a torlódást, útépítést, útlezárást jező táblák. Az amerikai autó a műholdas rádióból kapja ezeket az adatokat, ez viszont Európában nem működik. Ha tehát marad az amerikai rádió, nem lesz TMC forgalmi információ a navigálás mellett.

Ennyi kényelmetlenséget vállalnunk kell ha nem akarjuk az audio egységet is európaira cserélni.

Ha viszont az amerikai audio egységet is kicseréljük a megfelelő európai változatra, ez a felemás működés nem jelentkezik, a frekvenciakijelzés pontos lesz, a rádió be tudja hangolni a párosra végződő adókat is, itthon is működik a TMC forgalmi előjelző rendszer, ráadásul a Mark Levinson változat lejátsza az európai DVD filmeket.

Amerikai navi komputerrel

Európai navi komputerrel, magyarítvaAz átalakítással kapcsolatban hívjon telefonon.

A km-óra átprogramozása mérföldről km-re.navilex.hu@gmail.com
30/263-4243
Vissza a főoldalra