2800 Tatabánya
Nyárfa u. 24
Tel:30/263-4243
navilex.hu@gmail.com

Toyota-Lexus DVD-s navigáció 1x1

Akad olyan Toyota-Lexus tulajdonos, aki az autójához nem kapja meg az angol nyelvű gyári dokumentációt,
melynek része (lenne) a navigációs rendszer használatát ismertető kézikönyv.
Aki viszont megkapja, az meg esetleg nem olvassa el, de ez már más kérdés.

Ezen felhasználók számára állítottam össze ezt az oldalt, hogy a gyári navigáció minél több részletét ki lehessen használni, amit esetleg ismertető nélkül nem találna meg valaki.

A Toyota és a Lexus típusok hasonló lemezt használnak, ezért a navigáció használata kis különbségekkel megegyezik.
Eltérés lehet viszont az évjáratok között. Az RX400h (2006) Gen4-es navigációja megjelenésben és funkcióiban is eltér a Gen5-ös navival szerelt (2007-2009) változatoktól, vagy akár az RX300 (2003) által használt Gen1 verziótól.

Az itt leírtak többsége érvényes az amerikai és az európai gyártású Toyota-Lexus navigációkra egyaránt. A képek a Camry (1. oszlop - US Gen5) az RX400h (2. oszlop - US Gen4) és az RX300 (3. oszlop - EU Gen1) modellekből származnak.

Lexus típusokhoz néhány hasznos tippet, trükköt találhatunk ezen az oldalon is: Lexus tippek

RENDSZER BETÖLTÉS


A navigációs lemez sok esetben a többi rendszer (klíma, Bluetooth telefon, CD váltó, rádió, stb) működését biztosító programot is tartalmazza, ezért pl. ha a szervízben leveszik az akkusarut akkor semmi nem fog működni addig amíg ezt a rendszert vissza nem állítjuk. Erre ez az üzenet figyelmeztet:Mivel mindegyik navi csak a saját verziójához készült lemezről tud rendszert tölteni, vegyük elő ezt a lemezünket. (amerikai autó esetében az amerikai lemezt).

Ha a behelyezett lemez ízlik a navinak, elkezdi a lemezről a rendszer betöltését:Ilyenkor illik megvárni a rendszertöltés végét, különben a navi egység egészsége bánhatja. Ha végzett a betöltéssel újraindul a navi és megjelenik a nyitó képernyő:UTICÉL KIVÁLASZTÁS


Első lépés kiválasztani az országok közül Magyarországot, amelyet a képernyő alatti (melletti) DEST gombbal előhívható "Destination-Change" oldalon találunk:
Ha itt nem találjuk Magyarországot, akkor nem a jó térképlemez van a naviban - csere.
Most már az "Address" menüben tudunk a kiválasztott országon belül várost, utcát, házszámot keresni.
Célszerű először a várost kiválasztani, utána az utcát. Ékezet nem szükséges, minden egyes betű beírása után csak azok a betűk maradnak a billentyűzeten amelyikkel van tovább városnév (utcanév). Nem kell végig beírni, elegendő pl. a "BUDAP" a jobb alsó LIST gombra nyomva kilistázza az ilyen kezdetű városokat. Amelyik városnévből több mint 4 ugyanolyan kezdetű létezik, csak a listázással tudjuk kiválasztani, pl. Budapest összes kerülete kilistázható.
A megtalált célpontot 8 irányú nyíllal veszi körbe, a nyilakkal még tudjuk pontosítani a célpont helyét, ha pl. csak a szomszédos utca nevét tartalmazza az adatbázis, a nyilakkal kijelölhetünk másik utcát is.Az "Enter"-el elfogadjuk a célpontot és a navi megtervezi az útvonalat, ezt kék csíkkal jelöli. A bal oldalon jelzi az útícél távolságát és a hátralévő út várható idejét:Az útvonaltervezést követően a "3 Routes" pontban a navi által kiszámított 3 útvonal közül lehet választani (Gyors1-Gyors2-Rövid):A három útvonalról bővebb információt ad az INFO gomb:A "Route" pontban lehet újabb uticélt hozzáadni, az uticélt törölni vagy a sorrendet újraterveztetni:Több uticél is bevihető egymás után, ekkor meg kell adni hogy az indulástól melyik legyen az első, második uticél, milyen sorrendben tervezze meg az útvonalat:Lényeges beállítani hogy útvonaltervezéskor milyen úttípusokon tervezzen.
Ezt a Route - Route Preference pontban tehetjük meg:


  • Allow Freeway - autópálya
  • Allow Time Restricted Road - időszakosan lezárt út
  • Allow Ferry - kompok
  • Allow Toll Road - fizetős autópálya
  • Allow Season Restricted Road - szezonálisan lezárt út
  • Allow Int'l Border Crossing - határon át tervezés
Ebből az autópálya és a fizetős autópálya a leglényegesebb, időszakosan és szenonálisan lezárt utak nálunk nem jellemzőek, de pl. Kanadában annál inkább.
Ha engedélyezzük a komp használatát, nekünk kell észben tartani hogy a komp valójában jár-e vagy sem.

Uticélt kiválasztani nem csak cím szerint lehet, hanem POI alapján is.
Mi is az a POI ? (Point Of Interest, azaz érdekes pontok).
Különböző kategóriákba sorolva sok ezer ilyen pont van az adatbázisban, pl. benzinkutak, parkolók, szállodák, kórházak, múzeumok, pályaudvarok, gyorsétkezdék, stb:NAVIGÁLÁS


Az autó pozicióját a fekete körben lévő piros háromszög jelzi, a célpontot a dupla piros kör. A bal felső sarokban lévő iránytűvel válthatunk a papír térképek módja (amikor észak van felül) és a menet közben forgó térkép között (amikor az autót jelző háromszög csúcsa mindig előre áll).
A kiindulási ponttól az első utcáig, valamint az útvonal végén az utolsó utcától az uticélig nem mindig húzza be a megtervezett útvonalat.
Mikor az autóval elindulunk, és már a kékkel kijelölt vonalon haladunk, a képernyőt automatikusan felosztja és a jobb oldalon a következő manővert fogja mutatni.
Ennek a jobb oldali ablaknak a megjelenése útvonaltól függően változhat, de a bal alsó sarokban lévő + feletti gombbal magunk is válthatunk az adott útvonalnak legjobban megfelelő megjelenési módot.


Európai autóban a bal első hangszóróból a kiválasztott nyelven hallani is fogjuk az utasítást. Amerikai autóban az európai térképek nem beszélnek angolul, de ha a nyelv franciára vagy spanyolra van állítva akkor fogja is mondani az utasításokat.

A térképen bármelyik pontra rábökve eltárolhatjuk az adott pontot a MARK jellel, ezeket kis zászlóval, vagy különböző ikonnal jelölhetjük. A tárolt pontokat később tudjuk szerkeszteni, újat felvinni, törölni a Destination - Memory menüben. A Quick Access menüpontban az eltárolt pontoknak lehet egy gyorselérést adni, ezek a pontok a Destination menüben 1-2-3-4-5 számokkal lesznek jelölve.Előzőleg kiválasztott uticélt nem kell újra meg újra megadni, az előzmények 100 címet tárolnak, ahonnan gyorsan ki lehet választani.Ha később vissza akarjuk nézni merre is jártunk aznap (vagy éppen másvalaki) a "Map view" pontban lehet elindítani a bejárt útvonal tárolását (Record), ekkor rögzíteni fogja amerre járunk (csak a Gen5 esetében):Szintén a "Map view" pontban lehet beállítani hogy melyik POI-k legyenek megjelenítve (Display POI Icon), végig lehet nézni az útvonalat (Route Overview) és végig lehet repülni a tervezett útvonalon (Route Preview). Ez utóbbinál érdemes a megfelelő nagyítást kiválasztani.


Fontos átállítani a navigációnál a mérföldet km-re, amelyet a MENU-SETUP oldalon találunk:
A Gen5 rendszerű navival szerelt típusoknál ugyanitt lehet a QWERTY billentyűzetre átváltani:Ki lehet zárni az útvonaltervezésből egy területet, mondjuk a javítás miatt egy évre lezárt hidat, ilyenkor nem fog bennünket erre vezetni.
Ehhez ki kell választani a helyet cím szerint vagy a POI listából a MENU gomb - My Places - Areas to Avoid - Register pontban:Ha azt szeretnénk hogy az alapértelmezett képernyő a navigáció legyen, és más képernyőről (pl. légkondi, rádió) automatikusan visszaváltson 10-15 mp után, állítsuk be az INFO gomb, Screen Setting oldalon. Ugyanitt tudunk választani a menükhöz háttérszíneket is.


navilex.hu@gmail.com
30/263-4243
Vissza a főoldalra